onsdag, november 23, 2005

Johansson fiskar i grumligt vatten

Hälsominister Morgan Johansson var snabbt ute och kommenterade att Migrationsverket anmält att 13 apatiska barn misstänks fara illa p g a föräldrarnas behandling av dem. Johansson sa att det är bra att det bli balans i debatten om de apatiska flyktingbarnen och att detta visar att det inte bara är asylprocessen som är "felet". Vidare sa han att det var en bekräftelse på att regeringen handlat rätt när man sa nej till en allmän amnesti. ??? Johanssons uttalande är ytterst beklämmande och hans uttalande spär på misstänkliggörandet av alla de människor som sökt skydd och hjälp i Sverige. Sen är det häpnadsväckande att Johansson drar dessa generella slutsatser om apatiska flyktingbarn m a a den anmälan Migrationsverkret gjort.

Läkare och barnpsykiatriker menar att det inte går att förgifta fram eller manipulera fram ett apatiskt tillstånd och ställer sig frågande till den anmälan som Migrationsverket gjort, samt de slutsatser som dras av Johansson.

Janna Valik, Migrationsverket, försvarar anmälan med att "när barn far illa måste vi reagera". Ja, visst ska man det. Men Migrationsverket kanske bör fundera över hur deras egna långa handläggningstider och processer påverkar tusentals barn. Far inte dessa barn illa?

Inga kommentarer: