tisdag, november 15, 2005

Väntad kritik

Asyltribunalen riktar skarp kritik mot regeringen och Sverige för den svenska flyktingpolitiken. Är någon förvånad?

Man kritiserar Sverige bl a för att:
  • handläggningstiden är för lång (har man väntat i mer än ett år bör man automatiskt få uppehållstillstånd)
  • man litar på diplomatiska garantier för att tortyr inte utövas i landet (Sverige är det land som har fällts flest gånger av FN:s tortyrkommitté)
  • myndigheterna ställer orimliga beviskrav på de asylsökande
  • man använder sig av språkanalys för att fastställa medborgarskap (språkanalyser som visar sig ha stor brister)

Vad beror det på att så få asylsökande får flyktingstatus enligt FN:s flyktingkonvention? I Sverige är det bara 1,2 procent jmf med 45 procent i Kanada.

Att svensk flyktingpolitik präglas av misstänksamhet mot den asylsökande är väl känt och oftast fäller man hellre än friar. För visst måste det väl vara något lurt när man flyr från sitt hemland? Man kan ju fråga sig hur svenska myndigheter tänker när de kontaktar ett annat land med frågan om tortyr förekommer. Vilket land vill svara ja på den frågan? En vän till oss som var kopt och flytt från Egypten p g a fängelse och tortyr pga sin kristna tro fick inte uppehållstillstånd i Sverige. Varför? Jo, myndigheterna i Egypten bedyrade att de inte alls förföljde kristna. Vad hände efter avvisningen? Fängelse och tortyr.

Det är långt mellan ratificerade konventioner, svensk lagstiftning och praxis. När ska vi få en mer human flyktingpolitik? En politik som baseras på medmänsklighet och solidaritet.

Jag tycker att det var svagt att varken Barbro Holmberg eller Göran Persson eller någon statssekreterare orkade bry sig när dessa viktiga frågor avhandlades. Men man visste väl vad utslaget skulle bli och då vill man inte stå där med skammens rodnad på kinderna. För skämmas ska man. Skämmas ska även Moderaterna göra, för de står helhjärtat bakom regeringens hårdare linje. När ska Reinfeldt ompröva moderat flyktingpolitik?

Inga kommentarer: