torsdag, augusti 28, 2008

Invigning av konstfilmutställning

Ikväll var det officiell invigning av den internationella konstfilmutställningen i Jönköping. En utställning som jag är stolt över. Invigningen skedde i all enkelhet och vi minglade runt och tittade på filmer.

Här är mitt korta invigningsanförande. Det är dock det talade ordet som gäller;-)

Varmt välkomna till invigningen av den Internationella konstfilmutställningen mitt i centrala Jönköping. Det känns stort och spännande. Vi skapar något nytt i vår region. En region som är präglad av entreprenörskap, design och uppfinningar - modet att pröva nya vägar. För första gången visas en internationell konstfilmutställning. Konstfilm i ett dussin containrar. Filmer som jag hoppas kommer att beröra, inspirera, provocera. Kanske skapa debatt. Det är då konsten är som bäst.

Vi bjuds på ett smörgåsbord av högklassiga konstfilmer av svenska och internationella konstnärer. Det är nya filmer varje dag. Så man kan gå flera gånger eller bara en gång och man kan välja vilka filmer man vill se. Se dem en gång eller flera gånger. Någon konstnär kanske lockar mer än någon annan. Valet är ditt. Precis som på ett smörgåsbord. Med nya grepp gör vi konstfilm av hög kvalitet lättillgänglig för länsborna.

Det är extra roligt att utställningen hålls på den mark där vårt framtida hus för scenkonst ska byggas. Vi står i foajén i det nya huset. Tanken svindlar. Konstfilmuställningen manifesterar att denna plats ska vara en levande kulturell mötesplats, möten mellan människor och över gränser. Möten är ett fundament i dett demokratiskt samhälle.

Så det är både med glädje och stolthet som jag inviger denna Internationella konstfilmutställning. Låt dig beröras, inspireras och provoceras av filmerna!

Inga kommentarer: