fredag, augusti 29, 2008

UEFA är ett gubbvälde

Maken som var ledig idag låg i soffan och tittade på UEFA-lottningen. Det är ju såååå spännande att se äldre herrar stå och fingra på gula bollar i genomskinliga skålar. Bollarna snurras och snurras runt i skålen innan de tas upp och öppnas. Ja, först ska ju gubbe 1 lämna över bollen till gubbe 2 som ska läsa upp namnet på laget. I kulissen finns gubbe 3 som ska kontrollera att allt går rätt till. Sååå kul. Gäääsp. Kvinnorna som sitter i salongen och spänt följer lottningen kan räknas på en hand.

Tänk att så lite har hänt på denna front när det gäller jämställdhet och representation. UEFA är ett riktigt gubbvälde. Finns det överhuvudtaget någon kvinna i ledningen för UEFA? Om vi tar lottningen som exempel, så har jag aldrig skådat en kvinna på podiet när lottningen ska genomföras. Vilket är ytterst märkligt. Visst, det är manliga lag som deltar i denna cup. Men ändå. Det är ju faktiskt inte bara män som är intresserade och engerade när det gäller manliga fotbollslag. Då borde väl män var lätträknade när det gäller ledningen för damfotboll. Eller?

Jag utgår från att kvinnor är för smarta för att vilja stå på ett podium och vispa runt gula bollar i en skål. Det finns viktigare saker att göra. Låt männen leka med de små gula bollarna. Tänk om de ändå kunde bemöda sig om att kunna uttala klubbnamnen rätt. Nä, det är för stora krav. Att så få kvinnor finns i toppen på UEFA beror nog helt enkelt på att kvinnor inte ids lägga sin kraft på allt mygel som ska till för att man ska nå dessa toppositioner. Kvinnor har inte heller möjlighet att klia så många ryggar som krävs. Det finns ju så mycket viktigare saker att göra.

De svenska klubbarna har inte mycket att yvas över heller. Det finns få kvinnor i ledande positioner i de allsvenska klubbarna och i Svenska Fotbollsförbundet. Det är bara att beklaga att man inte tar till vara all den kompetens som finns.

1 kommentar:

Anonym sa...

Även jag låg i soffan och slötitta på lottningen och gjorde samma reflektion. Men det fanns några kuttersmycken av det kvinnliga könet på podiet ibland. Fast jag är mest glad över dagens väljarbarometer. Det parti som jag idagens parlament tycker sämst om hamnar under 4% spärren+, tänk vad svenskarna är kloka. Tror faktiskt att det kommer hålla isig över nästa val uppförsbacken är enorm.