torsdag, oktober 29, 2009
Samverkan för mer kultur
onsdag, oktober 28, 2009
En ledig dag
Full av energi tog jag tag i såna där saker som måste göras. Typ köra iväg säckar med trädgårdsavfall som stått alldeles för länge i garaget. Det är en befriande känsla när man kör ut från sortergården. Sedan städades huset, disken diskades, räkningar betalades (puh) och så tvätten. Nöjd. Det blev även en sväng till gymmet och det var riktigt skönt att få ta ut sig ordentligt.
Maken som läser till undersköterska gör praktik på ett demensboende och idag var hans andra dag. Jag vet att man brukar vara trött efter alla nya intryck, så jag bjöd på hemlagad pizza med lufttorkad skinka, färska champinjoner och mozzarella när han kom hem. Det belv en trevlig pratstund över pizzan.
Nu avslutar vi onsdagen med att följa guld- och bottenstriden i Allsvenskan. Frågan är om vi orkar hålla oss vakna till slutsignalen går eller om vi somnar i var sin soffa? Hur som helst har det varit en riktigt bra dag! Tänk att god sömn betyder så mycket.
tisdag, oktober 27, 2009
Reflektioner från dagens landstingsfullmäktige
Det stora ärendet på dagens agenda var delårsrapport 2 för 2009. Landstinget i Jönköpings län är ett välskött landsting och visar goda resultat både ekonomiskt och verksamhetsmässigt, tillgängligheten ligger i topp. Hur roligt är det att vara i opposition i ett så välskött landsting? Det kanske förklarar varför man tar till brösttoner, anklagelser om härskarteknik och anklagar folk för att vara sura som ättika. Frustration med andra ord.
En fråga som lyftes vid flera tillfällen var att den basala handhygienen måste bli bättre. Idag är det bara 80 procents måluppfyllelse. Det SKA vara 100 %. Det handlar om patientsäkerhet!
Man kan fråga sig om inte den politiska ledningen betyder något för verksamheten när man hör en del personer i talarstolen. Det är lovsång över personalen (och personalen ska med rätta ha beröm för sitt arbete), men vem ger förutsättningarna för personalen att bedriva en bra verksamhet?
Mina kommentarer till delårsrapporten kan du läsa här. De handlar om väntetiderna i vården och kultur.
En (S)-motion om att tidigarelägga investeringar behandlades. Det är intressant att notera att i det socialdemokratiska budgetförslaget som ska behandlas om ungefär en månad utlovas inga tidigarelagda investeringar. Inte heller resurser för dem. Idag fick vi dock veta att det utlovas valfläsk, men inte i budgeten. Märkligt!
Som ni kan läsa av motionssvaret gör Landstinget stora investeringar och det finns inte ekonomiskt utrymme för fler investeringar. Men Svante Olsson (V) ansåg att man visst hade pengar till stora investeringar. Det var bara att använda sig av de fonderade pensionsmedlen! Inte vidare ansvarsfullt!
Både i debatten om delårsrapporten och under frågedebatten försökte (S) påskina att personalen i landstinget trixar med sifforna för väntetiderna för att klara vårdgarantin och därmed få del av kömiljarden. Man menade att personalen flyttar över patienter i en "B-kö" för att visa bättre resultat. Nonsens! Det är beklämmande att höra att man har så lite tilltro till personalen och misstänkliggör dem på detta sätt. Så här lät det i radion om väntetiderna.
Noterade f ö att kön av personer som ville vaccinera sig mot "svininfluensan" var lång. Bra! Vaccinering av personer i riskgrupper har startat och skedde utanför fullmäktigesalen.
måndag, oktober 26, 2009
lördag, oktober 24, 2009
Äntligen är säsongen över!
Assyriska får kvala till AS efter kvittering i 89:e. En studs på en tuva fällde avgörandet. Kul att en f d Husqvarnaspelare kvitterade mot Södra;-) Vilka får de möta? ÖIS? Bajen? DIF? Rent publikmässigt vill jag ju gärna se Bajen och DIF i SE nästa säsong...
Vi säger adjö till Sirus och Vasalund. Vasalund har inte varit roliga att möta för IFK...
Med Öster i SE finns det ytterligare en match på "nära" håll. Men Värendsvallen är öststatsaktig.
När NT satsar på matchblogg förväntar man sig ju lite fler uppdateringar än vad som skedde i första halvlek. Liten uppryckning i andra. Var det för att Falkenberg tog över på plan?
Enligt NT hände följande: "I momentet senare fick Rönneklev en smäll mot ansiktet och tvingades halta av." Varför haltade Rönneklev när han fick en smäll i ansiktet?
Det blir inga Norrköpingsderbyn i SE på Parken nästa år. Det hjälpte inte att Sleipner vann med 2-0.
Måste fråga mig vad Lindomes chaufför sysslade med när han tog sikte på Arboga när han skulle till Norrköping.
Vet att Göran Hägglund är både glad och stolt över att Degerfors är tillbaka i SE. Han kunde dock inte låta bli att pika mig för IFK Norrköpings usla säsong när jag mötte honom igår. Men jag tror på honom när han sa att han var glad över att IFK inte spelade sig ur SE. Hans kram värmde dock gott;-)
Tvingas bittert konstatera att jag måste betala 100 kr till en partikollega som är Ljungsskilesupporter. Surt och lite pinsamt. Det borde ha varit 100 säkra kronor för mig!
Hur matchen slutade i Falkenberg? 1-1 och IFK spelade med en man mindre i en halvtimme. Nu väntar silly season och spekulationer om tränare och spelare. Härligt!
Det är lättare att andas nu. Hur märklig denna säsong än har varit så är jag glad över att IFK spelar i SE nästa säsong.
tisdag, oktober 20, 2009
Funderingar om sociala medier
Många tror att sociala medier kommer att ha stort inflytande på valrörelsen och alla hänvisar till Obamas kampanj. Så nu finns det mängder av seminarier och kurser om sociala medier.
Det finns dock en sak som jag har lite svårt för. Alla råd om hur man ska använda sig av sociala medier för att röstmaximera. Man får veta hur man ska blogga, att man ska skriva si eller så för att vara intressant. Twittrandet ska ske på ett visst sätt för att vara "rätt" och Facebook ska man använda sig av så. Varför krångla till det så mycket? Skulle jag tänka på alla olika råd om vad som är rätt eller fel, ja då skulle jag logga ut. Det är inte jag. Jag gör på mitt sätt.
För mig är inte mina bloggar, Facebook, Twitter redskap för att röstmaximera. Det är en del av mitt liv och politik är inte hela mitt liv. Mitt liv är mycket mer än så. Därför kommer jag blogga och twittra om andra saker än politik. Förhoppningsvis ger det en bild av personen som också är förtroendevald. Facebook är ett ypperligt sätt för mig att hålla kontakt med släkt och vänner som jag inte träffar dagligen, men också möjligheten att dela med mig av tankar och funderingar och få en dialog. Jag är inte heller en repeterstation för det parti jag är medlem i, så därför kommenterar och skriver jag om det jag vill skriva om. Jag kommer att fortsätta att vara personlig, men inte privat.
Ja, det är några funderingar en tisdagskväll. Visst kommer sociala medier att spela roll i valet 2010 - för en del positivt, för andra negativt. Men finns det inte äkthet och engagemang så spelar inte de fina strategierna någon roll...
Skrämmande!
Gårdagens debattartikel i Aftonbladet är mycket avslöjande. Sverigedemokraterna står inte för alla människors lika och unika värde.
Jag hoppas att vi får en ordentlig samhällsdebatt om människosyn och människovärde. Det behövs sannerligen. För det är beklämmande och skrämmande om människor låter sig duperas av SD:s välpolerade yttre och trianguleringsförsök i familje- och äldrepolitiken. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti.
Vill även påminna om Göran Hägglunds tal i Almedalen 2008 där han tydligt tog avstånd från Sverigedemokraterna och stod upp för alla människors lika värde. Läs det!
Framtidsvägen
Framtidsvägen är ett samarbetet mellan folkhögskolan och Försäkringskassan och får stöd av Europeiska socialfonden. Även Ädelfors folkhögskola och Mullsjö folkhögskola ingår i projektet.
Det ska bli intressant att följa hur projektet går. Det var verkligen människan i centrum, inte systemen. Och tron på framtiden.
Jag kan se att det finns behov av projekt liknande Framtidsvägen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, men inte är sjukskrivna. Personer som behöver sociala aktiviteter för att överhuvudtaget komma igång igen, få struktur på vardagen och stärkt självkänsla för att sedan gå vidare till andra arbetsmarknadsinsatser.
måndag, oktober 19, 2009
Mardrömmen är över
IFK Norrköping spelar i Superettan nästa år! Det är ju helt sjukt att man kan vara så lättad och glad över ytterligare ett år på fotbollens bakgård. Men jag är det.
Segern över Södra var så skön. 3 härliga och viktiga poäng som säkrade fortsatt spel i SE och så prestigen. Jag kan gå till jobbet idag. Utan att skämmas och behöva utstå spott och spe.
IFK borde ha gjort ett par mål till i första halvlek i solskenet på Parken. Man spelade ut Södra totalt. Firma Rönneklev-Bamberg på högerkanten hade lekstuga. Thordarson rev och slet.
Thordarsons andra varning var billig och domaren hade väl inte en av sina bästa dagar på jobbet. När Thordarson lämnade Parkens konstgräs (för sista gången?) hyllades han som den hjälte han är med stående ovationer. Jag fick svälja en klump i halsen. Jag är övertygad om att Thordarsons återkomst var det som fällde avgörandet. Med sin vinnarskalle och sitt slit förmådde han att lyfta hela laget. Tack Thordarson!
Slutet av andra halvlek blev en nervpärs och klockan gick på tok för sakta. Jag var rädd för att det skulle bli ytterligare en sån där match där IFK haft massor av chanser och att ett skitmål skulle trilla in på övertid. Tack och lov hände inte det. När slutsignalen äntligen ljöd tror jag att det var en kollektiv lättnad som skreks ut på Parken. Det kändes som att alla kunde andas ut. Andas lugnare igen. Mardrömmen är över. Kontraktet är säkrat.
Ja, jag är övertygad om att kontraktet är säkrat för den mikroskopiska teoretiska chansen att IFK ska behöva kvala sig kvar är just mikroskopisk. Sirius skulle behöva vinna med typ 17 mål över Syrianska som kämpar om en kvalplats till Allsvenskan. Låter det rimligt? Nej. IFK är klara för spela i SE nästa år.
Det vore gott om IFK kan avsluta den här mardrömssäsongen med en seger över Falkenberg.
fredag, oktober 16, 2009
Lång karenstid för jobbgaranti för ungdomar
Som ung och arbetslös måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen i 3 månader för att överhuvudtaget få möjlighet till praktik, coachning etc. Innan dess händer inte ett jota. Vilken signal ger det till arbetslösa ungdomar? Under den långa karenstiden får ungdomarna dessutom förlita sig till att föräldrarna har möjlighet att försörja dem. Efter tre månader kan man anvisas till "jobbgaranti för ungdomar" och då har man rätt till ersättning.
Men döm om min förvåning när det tar ytterligare en månad efter de tre månaderna att bli anvisad till jobbgarantin för unga. Borde inte jobbgarantin för unga, enligt dagens regler, träda i kraft dag 91? Nu blev karenstiden 115 dagar iställe, nästan fyra månader. Är det rimligt? Nej!Sen tar det ytterligare en månad innan första utbetalningen kommer. Det är tufft att vara ung och utan arbete. Förutom avsaknaden av pengar, blir man ganska ensam när kompisarna pluggar eller gör lumpen. Dagarna får ingen riktig struktur.
Syftet med jobbgaranti för ungdomar är att erbjuda särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser på ett tidigt stadim för att man ska få ett arbete eller påbörja/återgå till utbildning inom det reguljära utbildningssystemet. För en arbetslös ungdom är 90 dagar en otroligt lång tid. 115 dagar ännu längre. Det kallar jag inte att sätta in insatser på ett tidigt stadium. Det är dags att regeringen agerar och ändrar reglerna för jobbgarantin för ungdomar. Insatser behövs direkt. Inte efter 3-4 månader. Risken finns annars att ungdomar slås ut från arbetsmarknaden för lång tid fram över.
torsdag, oktober 15, 2009
Tid för samtal och reflektion
Peter Örn väckte bl a frågan i sitt anförande vad det betyder att allt färre politiker har en "hudnära relation" till folkbildningen. Blir folkbildningen bara en utgiftspost bland andra i budgeten? Och ser dagens politiker folkbildningen som en kompletterande roll i samhället?
Han pratade även om att det är en renässans för politikerna. Det pratas inte så mycket om politikerförakt längre, utan politiker får mer respekt. Han trodde att mycket av denna renässans kan hänföras till Obama och tron på att man genom politik och engagemang kan förändra samhället.
Han lyfte även fram att folkbildningen vilar på en människosyn om alla människors unika och lika värde. Och vilka gör inte det? Men alla agerar inte utifrån denna människosyn...
Ulrika Knutson tog oss med till kvinnorna på Fogelstad. Än en gång förundras jag över dessa kvinnors engagemang! Förresten såg jag till att få min bok signerad av Ulrika.
Panelsamtalet kom att handla om vilken roll folkbildningen spelar i samhället och om folkbildning kan bidra till tillväxt. Klart att folkbildningen kan det! Det handlar om flera sorters tillväxt; mänsklig, kulturell och ekonomisk. Hur många band har inte börjat sin karriär inom ett studieförbund för att sen inta världsscenerna?!?
Knutson underströk att "verklighetens folk" går på teater, konserter, deltar i studiecirklar och läser böcker... Visst gör vi det!
Man kan sammanfatta dagen med att det behövs mötesplatser för möten mellan människor och tid för dialog - en grundsten i ett demokratiskt samhälle, samt att det finns starka band mellan kultur och folkbildning.
Som sagt, en givande och inspirerande dag! En extra bonus var den låda med Ryfors karameller som jag fick för min medverkan i panelsamtalet. Gott!
onsdag, oktober 14, 2009
Inför morgondagens konferens om folkbildning
En av föreläsarna imorgon är Ulrika Knutson och rubriken på hennes föredrag är "Vad kan vi lära av kvinnorna på Fogelstad? - om folkbildning och det demokratiska samhället." Jag har läst hennes bok "Kvinnor på gränsen till genombrott" och den var intressant och tankeväckande. Vilka kvinnor! Jag tog fram den ur bokhyllan och bläddrade lite i den igen och fastnade för ett par meningar: "Politiken är ett spel, avskuret från det verkliga livet, säger Elisabeth Tamm i ett radioanförande på fyrtiotalet. Efter den maximen levde hon i hela sitt liv. De här kvinnorna menade dock inte i första hand att politiken skulle detaljstyra det verkliga livet, utan tvärtom att det vanliga livet skulle styra politiken. De har inte blivit bönhörda ännu." Har Göran Hägglund hämtat inspiration av frihetliga Tamm till sina tankar om "verklighetens folk"?
Läste även Hägglunds rikstingstal igen som jag tycker är ett riktigt bra tal. Så här sa han bl a om kultur och bildning:
"I vårt arbete för materiell trygghet får vi inte glömma den andra tryggheten. Den som ligger i den historiska förankringen och en kultur som skapar glädje och mening i tillvaron. Ett oroligt och rastlöst samhälle är inte ett gott samhälle, hur små man än lyckas göra mobiltelefonerna. Vi är alla kulturvarelser. När vi träffas för att sjunga i kör, möts i studiecirkeln, går på konsert eller uthärdar Lilla snigel, framförd av kulturskolans minsta.
..//..
Kulturen hjälper oss att se oss själva i andra och genom andras ögon. Kanske är det är kärnan i begreppet bildning. Att kunna se med klarare ögon på världen. Eller, kanske snarare, att se många världar. Att bilda sig är att färdas genom historiska händelser och miljöer, längs tidigare tankar och föreställningar, genom de av tid och tycke outslitliga klassiska dikterna och romanerna. Bildning är att vidga sin egen verklighet och fantasi. Det är att växa som empatisk och inkännande människa. Det är med andra ord en livsviktig del av ett sammanhållet samhälle. Kulturen, precis som moralen, håller ihop gemenskaper. Den skapar förutsättningar för det goda samhälle som är tryggt i sig självt."
Återkommer imorgon med lite tankar och funderingar om folkbildningens betydelse. För betydelse har den, inte minst för den personliga utvecklingen!
Vad menar kulturministern?
I propositionen "Tid för kultur" står det så här om begreppet kultur:
"Begreppet kultur är inte entydigt eller möjligt att avgränsa på ett enkelt sätt. Det är ett begrepp som kan växla i betydelse beroende på vem som använder det och i vilket sammanhang det används. Betydelsen av ordet kultur skiftar också över tid och hänger samman med samhällssyn och ideologiska utgångspunkter.
I sin allra vidaste mening kan kultur sägas handla om alla aspekter av det mänskliga livet – allt det som skapas eller förädlas av människan, dvs. allt det som inte ryms inom begreppet natur. Begreppet kultur kan i andra sammanhang förstås som de värderingar, ritualer, traditioner och livsmönster som används för att förstå, tolka och ge mening åt tillvaron i ett samhälle eller inom en grupp av människor. Begreppet kan också uppfattas snävare och då omfatta konstens olika uttryck inom exempelvis litteratur, dans, musik, bildkonst, teater och arkitektur. "
Man kan ju undra varför ministern och departementet valde att döpa propositionen till "Tid för kultur" om ordet kultur leder tankarna fel? Jag förstår faktiskt inte på vilket sätt slopandet av ordet kultur gör kulturfrågorna till en valfråga. Det handlar väl alltid om att konkretisera vad man menar och klargöra vad som är kulturpolitikens uppgift. Så är det inom alla politiska områden, kulturfrågorna är inte unika i det sammanhanget. Som kulturministern sa på presskonferensen när propositionen presenterades; kulturen är större än kulturpolitiken.
"Folk känner inte igen sig när de hör ordet kultur", säger en av hennes sakkunniga på departementet. Ett märkligt och svepande uttalande. Min bild är en helt annan. Folk pratar gärna om kultur och vad kultur betyder för dem. Dessa samtal är alltid intressanta och lärorika, dessutom ger det en möjlighet att förklara vad som är kulturpolitikens uppgift. Vi har allt för länge satt kulturen på en piedestal och fått kulturpolitik att framstå som något som bara kan diskuteras av de "insatta", vilket är mycket märkligt och beklagligt. Personligen anser jag att man tydligare bör lyfta upp kulturens roll och betydelse för ett rikt liv i ett gott samhälle.
Det är med viss bävan som jag väntar på resultatet från den reformarbetsgrupp inom Alliansen som ska utveckla, fördjupa och bredda politiken med sikte på mandatperioden 2010-2014 inom området kultur och idrott. En kulturminister som säger att ordet kultur leder tankarna fel kanske inte är rätt person att leda den arbetsgruppen...
tisdag, oktober 13, 2009
Tre så viktiga poäng
Igår var ännu en sån där kväll då det var match och jag hade ett uppdrag att sköta. Jag var på middag och maken hade lovat att messa mig resultaten. Men, man kan liksom inte sitta och kolla på mobilen under en middag där man inte känner personerna vid bordet. Jag kände hur mobilen vibrerade i fickan gång på gång. Vad händer? Vilket lag har gjort mål? Jag satt inte så att jag kunde göra ens ett toabesök under middagen, så jag svävade i total ovisshet om hur det gick för de vackra vita blå pojkarna. Först vid kaffet kunde jag (äntligen) kolla telefonen. Det var en känsla av lättnad som spred sig när jag läste rapporterna från maken. Jag log mot dem runt omkring mig och kunde inte låta bli att berätta för alla att IFK vann! Jag tror att alla såg hur mycket den segern betydde för mig för de log mot mig.
Segern igår betyder tre poäng som är så otroligt viktiga i bottenstriden. Men, IFK riskerar fortfarande att spela sig ur SE. Igår tändes ett litet hopp. Vi ska klara det här.
På söndag ska jag äntligen ta plats på Parken igen. Jag vill se IFK besegera Södra.
Nu väntar jag bara på att den här mardrömmen ska få ett slut och att jag ska få vakna och konstatera att IFK fortfarande spelar i SE. Sen vill jag börja drömma om silly season, träningsmatcher och allt det där som hör försäsongen till. Drömma om att det är ett annat IFK som spelar i SE nästa säsong. För ännu en mardrömssäsong tror jag inte att jag mäktar med. Det tar alldeles för mycket på krafterna.
Vi ses på Parken!
Landstingets kultur- och arbetsstipendiater
Årets stipendiater är:
Kulturstipendium - Emil Svanängen
Arbetsstipendium - Ove Gotting, Jessica Kolterjahn och Nina Åkerblom Nielsen.
Motiveringarna till stipendierna hittar du här. Grattis!
Som ordförande i delegationen har jag förmånen att få överlämna stipendierna i samband med landstingsfullmäktiges middag den 24 november. Ser fram emot det!
Spellistan från dagens närradiosändning
Förutom att prata spelade jag följande låtar:
- "Gryningens vals" med Leif Strand och Jönköpings Sinfonietta
- "Himlen ser och himlen hör" med Eldkvarn
- "Airport surroundings" med Loney Dear
- "Geraldine" med Glasvegas
- "Father and friend" med Alain Clark
- "Irene" med Sofia Jannok
- "It's London calling" med Kane
- "I'm good, I'm gone" med Lykke Li
- "Springvals" med Leif Strand och Jönköpings Sinfonietta.
måndag, oktober 12, 2009
fredag, oktober 09, 2009
Förkyld
Men icke.
Igår var det tänkt att det skulle bli en heldag med UKD. Först sammanträde med beslut om kultur- och arbetsstipendiater samt behandling av projektansökningar. Stipendiaterna offentliggörs nästa vecka. Kan dock lova att det är värdiga stipendiater! Sen skulle vi åka på studiebesök till konserthuset i Vara. Övriga i delegationen åkte till Vara, jag åkte hem och bäddade ner mig med blossande kinder och blanka ögon. Sov nästan hela dagen igår.
Idag var det tänkt att jag skulle åkt med tåget kl.6.06 till Stockholm för styrelsemöte med Rikskonserter. Det första styrelsemötet efter att Kulturproppen presenterades. Ni förstår att det fanns en del att samtala om. Hoppades på ett mirakel under natten, men konstaterade när klockan ringde 4.45 att jag inte var bönhörd. Har snällt fått stanna hemma, kanske bäst för både min egen hälsa och omgivningens. Men surt är det.
Har fortfarande feber. Fördriver lite tid med att lyssna på gamla godingar på Spotify. Nostalgifaktorn är hög och jag reser i 80-talsminnen.
Bra vård ska bli ännu bättre
Kraftiga förbättringar av tillgängligheten har gjorts under året, men det kan bli ännu bättre. En god tillgänglighet är viktigt och därför skärper vi upp vårdgarantin under 2010. Väntetiden för ett besök hos specialistläkare ska vara högst 30 dagar. Dessutom är målsättningen att väntetiden på akutmottagningarna ska vara som längst fyra timmar.
JP hade en mycket märklig rubrik på artikeln om Alliansens budgetförslag i tisdags. Där skrev man "Sjukvården får inga pengar". Mycket märkligt. För budgeten för hälso- och sjukvård är nästan 7,4 miljarder! Det är ca 222 miljoner mer än 2009. Detta samtidigt som landet befinner sig i en ekonomisk kris. Det sker inte heller några nedskärningar i vården. Kan man då skriva "sjukvården får inga pengar"?
Det är en ansvarsfull budget utan saltat valfläsk. De finansiella målen nås och vi vältrar inte över lånekostnader på kommande generationer.
söndag, oktober 04, 2009
Mer medmänsklighet, tack!
Landstinget i Jönköpings län tog beslut i april 2008 om att papperslösa och gömda flyktingar ska ha rätt till sjukvård. Den rättigheten borde gälla i hela Sverige och inte vara beroende av vilket landsting man befinner sig i eller att det finns frivilligorganisationer som kan bistå. Jag hoppas att det är fler landsting som har fattat liknande beslut då regeringen inte kommer till skott. Om de flesta landstingen ger vård till papperslösa framstår Moderaternas motstånd som otroligt märkligt och inhumant.
Det är hög tid att Moderaterna gör en omprövning av sin asyl- och flyktingpolitik. Det handlar bl a om papperslösas rätt till vård, de apatiska flyktingbarnen och rätten att hålla ihop sin familj även när man befinner sig på flykt. Mer medmänsklighet, tack!
F ö är det bara att beklaga att det är en moderat som är migrationsminister.
lördag, oktober 03, 2009
Insändarsvar om vårdval
Var stolt över din röst på KD
Svar till Hans Carlsson JP 26 september
Hans Carlsson har läst i JP att det införs Vårdval i Jönköpings län 2010. Det är helt riktigt. Men jag undrar varför Carlsson inte har läst artiklarna om hur Vårdvalet fungerar? Primärvården, som vårdvalet handlar om, kommer även efter 1 juni 2010 att vara gemensamt finansierad av våra skattemedel, precis som vården är idag. Det är inte storleken på patientens plånbok som avgör, vilket Carlsson verkar tro. Gamla, sjuka och arbetslösa har ingen anledning att känna oro för att de inte ska få vård.
Nu får alla länsbor möjlighet att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra. Vårdcentralerna konkurrerar om patienterna med att ge vård av bästa kvalitet, en hög tillgänglighet och ett gott bemötande. Vårdcentralen kan inte neka att ta emot en patient. Den ersättning som vårdgivaren får av Landstinget för att tillhandahålla vård är baserad på att patienter med störst vårdbehov ger högst ersättning, Det är patienten och hennes behov som är i centrum.
Till sist borde Hans Carlsson vara stolt över att han har röstat på KD. Göran Hägglund och Kristdemokraterna har verkligen värnat om gamla och sjuka. Det handlar om resurser för att korta köerna till vården, satsningar på psykiatrin och cancervården, ökade statsbidrag till kommuner och landsting, satsningar på att förbättra äldreomsorgen mm. Listan kan göras mycket lång. Om Carlsson vill se fortsatta satsningar på gamla och sjuka bör han även nästa val rösta på Kristdemokraterna!
Mia Frisk (kd)
Landstingsledamot
Så mycket känslor i Noir
Så här beskrev Jnytt föreställningen Noir. Visst vill du se den? Ikväll är sista chansen att se Noir i Jönköping. Ta den!
fredag, oktober 02, 2009
Förandrade attityder behövs
Man behöver jobba på alla fronter för att få till en förändring, inte minst när det handlar om att ändra attityden till psykisk sjukdom. För det behövs sannerligen förändrade attityder. Det kan många med psykisk sjukdom och deras anhöriga vittna om. Inte minst behöver bemötandet bli bättre.
I tisdags var jag på studiebesök på Psykiatriska kliniken på Ryhov i Jönköping. Ett mycket intressant och lärorikt besök. Jag fick bl a lära mig mer om ECT-behandling, opiatbehandling och hur man jobbar med suicidprevention. Jag besökte även psykakuten och en vårdavdelning. Inom psykiatrin finns ingen dyr och spännande medicinsktekniskutrustning, där är den enskilde medarbetaren och dess kompetens det viktigaste redskapet.
torsdag, oktober 01, 2009
En ofrivilligt ledig dag är inte trevlig
Vad som är felet? Vet inte om det är magsjuka eller något jag ätit. Men att åka till kansliet imorse var inte att tänka på. För det första vill jag ju inte riskera att smitta någon annan och för det andra var jag inte i skick för det. Magen har farit runt som en torktumlare på högvarv.
Det började hastigt igår kväll när jag utan förvarning bara kräktes rakt ut i vardagsrummet (ursäkta!) lagom till första heatet i SM-finalen i speedway. Stackars maken fick städa efter mig. Jag hann med nöd och näppe in till toan för andra vågen. Usch! Det finns inget värre än att kräkas. Sen låg jag frusen och utslagen i soffan och följde Lejonens utklassning av Vargarna med en bunke bredvid mig. Tack och lov att vi inte åkte till Gislaved som vi hade planerat. Hade varit lite jobbigt att ta sig hem när man är kräksjuk och den ende som har körkort.
Dagen i sängen har förutom lite jobb ägnats åt sömn, facebook via mobilen och läsning av "Ängelns lek" av Carlos Ruiz Zafón. En mycket bra bok med vackert språk. Man blir trollbunden av den.
Nu har jag lyckats få i mig rostat bröd och te. Det smakade ljuvligt! Magen protesterar lite, men det verkar som att det har vänt nu. Skönt! Lediga dagar är oftast väldigt trevliga, men ofrivillig ledighet är mycket sällan det. Denna har absolut inte varit trevlig!