söndag, juni 08, 2008

Färsk rabarberkaka

Idag har vi firat vår yngste son som fyller 16 på onsdag. Vi testade ett nytt recept på rabarberkaka och den uppskattades. Jag fick receptet av en kollega på landstingskansliet.

Färsk rabarberkaka

(form 30x35 cm, ca 16 bitar)

3 dl brunt farin
100 g matfett
1 ägg
1/4 tsk salt
2 1/4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1 dl hackade nötter
2 msk pärlsocker
kanel

Ugnstemperatur 175 grader.

1. Smörj och bröa en liten långpanna (dubbel sats blir lagom till en vanlig långpanna)
2. Skär färsk rabarber i små bitar.
3. Blanda samman en smet av farinsocker, fett, ägg, salt och filmjölk.
4. Blanda samman mjöl, bikarbonat och vaniljsocker.
5. Rör ner rabarbern i mjölblandningen så den blir "mjölad". Då sjunker den inte till botten vid gräddningen.
6. Blanda smeten och mjölblandningen väl. Slå smeten i formen, den är tjock.
7. Strö över kanel och pärlsocker.
8. Grädda kakan 35-40 min eller tills den släpper från kanterna.

Servera den kall eller ljummen till kaffe eller som efterrätt med glass eller grädde.

1 kommentar:

Åsa Söderström sa...

Bästa rabarberrecepet! Den kakan har jag gjort i 25 år. Den är bäst när denar fått mogna någon dag.