tisdag, oktober 14, 2008

Fotboll och Palinka i Budapest

Av de tre städerna vi besökte under resan var det nog Budapest som jag föll mest för. En vacker och charmig stad. Hit åker jag gärna igen! Vi konstaterade att alla dessa städer är riktiga städer - de har spårvagn!
Vi gick från klarhet till klarhet vad gäller hotellstandard. Boutique Hotel Zara var modernt och fräscht och servicen var på topp. Ett litet minus för frukosten som saknade bacon. Hotellet låg ett stenkast från Saluhallen och nära Donau.

Lördagen strosade vi runt i solen och värmen, satt på uteservering vid Donau och bara njöt. Men varför hade jag glömt solglasögonen hemma?!? På kvällen tog vi metron (billigt!) ut till Ferenc Puskas Stadium för att se om det gick att få tag i en biljett till hyfsat pris för att se VM-kvalet mellan Ungern-Albanien. Biljetten kostade en tusenlapp. I forinter. Det är alltså billigare att gå och se en VM-kvalmatch i Budapest än att se Tenhults IF på Kabevallen! Lite märkligt att folk inte kommer till matchstart. När matchen startade kändes arenan ganska tom. En kvart in i matchen var den välfylld. Vi konstaterade att ungrare gillar att knapra på frön (solrosfrön?). Efter matchen låg det högar av skal vid varje plats. Kul att städa arenan... Med kvarten kvar och ungersk ledning med 2-0 rullade vågen varv efter varv runt arenan. Stämningen var hög och det blev en trevlig upplevelse att sitta mitt i bland tusentals hängivna ungrare.
Söndagen, lika solig och fin som övriga dagar, tillbringade vi på Buda-sidan. Vi tog oss upp till slottet och dess terrass där det hölls Palinka-och korvfestival. Palinkan (fruktbrännvin) med alla dess olika smaker var en trevlig bekantskap, men korven och osten var inte riktigt min melodi.
Om du tar "rälsbanan" upp till slottet, se till att sitta i första "hytten" så att du ser ut över Donau och Pest. Väl uppe är det en fantastisk utsikt över Pest. Men det går lika bra att gå upp...

Av de ungerska specialiteterna som vi smakade så äter jag gärna gulasch, men inte kycklingpaprikas med klimp. Langos smakade okej, men var väldigt flottigt. Unicum är beska droppar som smakar väldigt illa. Kan rekommendera ett besök i Saluhallen.

Tyvärr blev det inget termalbad p g a att jag drog på mig en rejäl förkylning och har gått runt med huvudvärk, feber, hosta och rinnande näsa i helgen. Inte ens Unicum som ska vara hälsobringande bet på förkylningen...
Vi beklagar att vi missade denna konsert...

På måndagsförmiddagen tog vi tåget tillbaka till Bratislava. Det tog ca 2,5 tim och kostade ca 150 kronor.
Trötta och nöjda kom vi hem sent i går, många minnen och upplevelser rikare. Nu återstår att göra ett fint album med foton, biljetter mm. Vart går nästa resa?

Inga kommentarer: